Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/fde.hu/html/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/fde.hu/html/wp-includes/plugin.php on line 601
FDE | Energetikai Szakkollégium
FDE | Energetikai Szakkollégium
16527
page,page-id-16527,page-child,parent-pageid-8,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive
 

Energetikai Szakkollégium

logo-eszk

Tíz évvel ezelőtt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnök hallgatóinak egy csoportja egyetemi oktatóik segítségével egy új társaság létrehozására vállalkozott. Úgy érezték, hogy az egyetemen megszerezhető alapok mellett a sikerhez elengedhetetlen, hogy a folyamatban levő iparági kutatásokkal és aktuális információkkal tisztában legyenek. Ezért 2002. október 17-én megalapítottak az Energetikai Szakkollégiumot, amely a kitűzött céloknak és elvárásoknak megfelelve immár 10 éve szervez az energetika szerteágazó területéhez kapcsolódó programokat elsősorban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóinak és az egyre nagyobb számban jelentkező külső érdeklődőknek.

Az energetika területén működő vállalatok vezetőinek, szakembereinek, az energetika iránt érdeklődőknek, illetőleg a szakiránnyal még csak tanulmányok szintjén foglalkozóknak egyaránt közös érdeke, hogy a következő mérnökgenerációk elméleti és gyakorlati szinten egyaránt hiteles, és a lehetőségekhez mérten teljes képpel rendelkezzenek e sokrétű és szerteágazó tudományterület múltjáról, jelenéről és a jövőbeni fejlődési lehetőségeiről.

Mindezt elősegítendő kiemelkedően fontos az elméleti és gyakorlati tudás összekapcsolódásának elősegítése, az ipar és az egyetemek közötti kommunikáció javításának, partnerkapcsolatok létrejöttének támogatása.

Ezen gondolatok megvalósítását tűzte ki céljául az Energetikai Szakkollégium.

Az Energetikai Szakkollégium 2002. október 17-én alakult, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület (ETE), a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) és a Magyar Energetikai Társaság (MET) támogatásával, gépész- és villamosmérnök hallgatók együttműködésében. 2008. április 4-től Szakkollégiumunk munkáját azEnergetikai Szakkollégium Egyesület támogatja.

Szakkollégiumunk heti rendszerességgel rendez a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen előadásokat, fórumokat és üzemlátogatásokat, melyeken lehetőséget nyújtunk az érdeklődőknek az egyetemi, főiskolai tananyagot meghaladó ismeretanyag megszerzésére illetőleg tapasztalt, gyakorló szakemberek álláspontjainak megismerésére. Szakmailag elismert előadókat hívunk meg a hallgatók körébe, folyamatosan lépést tartva a technikai fejlesztésekkel és gazdasági aktualitásokkal. A programjainkon résztvevők nagyjából kétharmada a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói köréből kerül ki, de a Szakkollégium programjai mindenki számára ingyenesen látogathatóak.

Elősegítjük a hallgatók és az energetikában élen járó cégek kapcsolatfelvételét. Közreműködünk nyári szakmai gyakorlatok szervezésében, a cégek számára lehetőséget adunk szakmai bemutatkozásra, előadások tartására, továbbá az egyetemi oktatókkal is együttműködve megszervezzük energetikai feladatok önálló hallgatói tevékenység keretében történő megoldását, kidolgozását.

Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működünk, és tagjaink ebben az intézményben tanulnak, programjainkon számos BME-s oktató adott elő, a hallgatóság jelentős része is a BME-ről érkezik. Mindezek eredményeként alapítói és tagjai vagyunk a Műegyetemen működő szakkollégiumokat tömörítő MŰSZAK-nak, emellett a magyarországi szakkollégiumokat tömörítő Interkollnak is. Ezen tagságunkat a közelmúltban egy független bizottság akkreditálta.

Az energetika és kapcsolódó területeinek megismerését tagjaink részére az egyéni igényeknek megfelelő konzultációs lehetőségek és konferencia részvételek biztosításával is segítjük. Szakkollégiumunk TDK és diplomaterv pályázatok kiírásával igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy a BME diákjai magas színvonalon folytathassák szakmai kutatásaikat. Kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciánk rendszeresen számos fiatal szakember és hallgató számára nyújt bemutatkozási lehetőséget a tudományos színtéren.

Nemzetközi kapcsolataink erősítése érdekében 2006-ban megalapítottuk az Association of Energy Engineers (AEE) nemzetközi, energetikai menedzsmenttel foglalkozó mérnöki egyesület magyarországi diáktagozatát, a 2007-ben Atlantában megrendezett AEE világkonferencián a szakmai munkánk elismeréseként átvehettük a „Best Student Chapter” díjat, amelyet azóta minden évben megkaptunk. Az Energetikai Szakkollégium az IYCE 2009 konferencián a nagyközönség előtt is bejelentette az “IEEE Budapest University of Technology & Economics Joint Student Branch Chapter of the Industry Applications and the Power & Energy Societies” tagozat megalapítását. A tagozat 2010-ben elnyerte az “IAS Outstanding Student Branch Chapter” díjat, melynek átvételére Houstonban került sor. 2011-ben pedig a IAS Countinoued Outstanding Performance Student Branch Chapter Award-ot ítélték nekünk, amit a hagyományokhoz híven az IAS Annual Meetingen, ezúttal Orlandóban adtak át.

Weboldal: http://www.eszk.org