Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/fde.hu/html/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/fde.hu/html/wp-includes/plugin.php on line 601
FDE | KÜMA – Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Egyesülete
FDE | KÜMA – Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Egyesülete
16538
page,page-id-16538,page-child,parent-pageid-8,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive
 

KÜMA – Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Egyesülete

logo-kuma

A Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Egyesülete (KÜMA), nevéből következően a külföldi továbbtanulással foglalkozik.

Ennek fényében segíteni szeretnénk otthon tanuló diáktársainknak, hogy külföldi tapasztalatokhoz juthassanak, de legalább ilyen fontosnak tartjuk elősegíteni a kint végzettek visszailleszkedését a magyar munkaerőpiacra. Mindezek mellett pedig missziónknak tekintjük Magyarország képviselését külföldön.

A kezdetek

Az Egyesület ötlete 2012 kora tavaszán született, két Londonban tanuló magyar egyetemista segítségével. A megalakulást követően minden nagyon felgyorsult egy, a Krétakör által kiírt pályázatnak köszönhetően, melynek végén a zsűri nekünk ítélte az 5000 eurós fődíjat. Egyből médiasztárok lettünk, és megkezdhettük terveink megvalósítását. (A döntő sajtóvisszhangjáról rengeteg forrás található a Facebook oldalunkon)

Mit csinálunk?

Ahhoz, hogy valaki eljusson egy külföldi felsőoktatási intézménybe, elsősorban információra van szüksége, ezért első lépésünkhonlaprafeltöltött adatbankunk megalkotása volt. Itt különböző országokba való felvételik ismertetése, ösztöndíj lehetőségek stb. található, de hamarosan elindul mentorprogramunk is.

Megtaláltuk első együttműködő partnereinket, például különböző országokra „specializálódott” magyar diákszervezeteket, és folyamatosan keresünk együttműködési pontokat további szervezetekkel.

Tisztában vagyunk azzal, hogy ahhoz, hogy valaki hazatérjen, már többre van szüksége mint információ, ugyanakkor valós igény mutatkozik minden magyar fiatalra külföldi diplomával, vagy akár csak egy félévnyi tapasztalattal. Többféle forgatókönyvet is elképzeltünk arra, hogy hogyan tudnánk áthidalni e szakadékot, ezért megkezdtük a párbeszédet hazai munkaadókkal. Az elsők között támogatásáról biztosított minket a PricewaterhouseCoopers, valamint a Gyere Haza alapítvány is, amely már régóta foglalkozik a külföldi magyar diákok „hazacsábításával”.

Mindemellett tervezzük, egy „alumni network” nevű kapcsolati háló létrehozását, mely ötletek, startupok de akár vállalatok keltetője is lehet majd.

Ezek mellett az események mellett tervezünk más, médianyilvános konferenciákat is, meghívott vendégelőadókkal, valamint rendszeresen szeretnénk közös programokat, különböző rendezvényeket szervezni társszervezeteinkkel. Ezek közé tartozik a Balassi Intézet londoni ágával, a Hungarian Cultural Centre-rel, és a Hungarian Student Association UK-vel közösen életre hívott, 2014-től induló programunk, ahol aktuális és örökzöld témák körüljárása után alkalma lesz a megjelenteknek az ismerkedésre és kötetlen eszmecserére.

Amiről nem esett még szó, az Magyarország külföldön való képviselete. Ehhez első lépésben egy, a KÜMA által összekapcsolt közösséget kell kialakítanunk, mert egy egész országot (kisebb-nagyobb) közösségek tudnak jól reprezentálni. Ebből a szempontból nagyszerű volt az első rendezvényünk, mely alkalmat adott arra, hogy tagjaink megismerjék egymást személyesen is.

Weboldal: http://www.kuma.hu