Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/fde.hu/html/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/fde.hu/html/wp-includes/plugin.php on line 601
FDE | Tréningek
FDE | Tréningek
17451
page,page-id-17451,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive
 

Tréningek

TUDJ MEG TÖBBET AZ FDE TRÉNINGJEIRŐL

Képzett tréner csapatunk rendszeresen tart képzéseket diákszervezeti tagok és vezetők számára

Tréningjeink célja, hogy támogassák és fejlesszék az ifjúsági és diákszervezetek munkáját. Az FDE MIX vezetőképző és az FDE Akadémia rendezvények keretében rendszeresen szervezünk tréningeket, valamint az FDE számos tagszervezete számára is folyamatosan tartunk képzéseket. Trénereink különböző hazai és nemzetközi egyesületek aktív vagy alumni tagjai, akik a diákszervezeteken kívül a munka világában is sokszínű tapasztalatokkal rendelkeznek.

Fő célunk az FDE és tagjainak kiszolgálása, de lehetőségeinkhez mérten külsős megkereséseknek is eleget teszünk. Keress minket a trainers@fde.hu címen, ha bármiben segíthetünk!

Főbb tevékenységeink

  • Az FDE által szervezett képzések szakmai részének kialakítása – találkozhatsz velünk a Szemináriumon, az Akadémia sorozaton és természetesen a MIX-en.
  • Tréningek és csapatépítő programok az egyes tagszervezeteknek a saját programjaikon – készségfejlesztés vagy csapatépítés motivációs hétvégéken, workshopokon, a Ti igényeiteknek megfelelően.
  • Szervezetfejlesztés, a tagszervezetek hosszabb távú támogatása – problémák feltárása, közös célok megfogalmazása vagy egymásra épülő képzések lebonyolítása.
  • Szervezetek közti tapasztalatcsere elősegítése – például közös tréning lebonyolítása két szervezet elnökségének.

Tartsunk tréningeket szervezetetek számára? Ha ilyen programra szeretnétek felkérni bennünket, kérjük, töltsétek ki a következő formot, ahol jelezhetitek pontos igényeiteket a tréningekkel kapcsolatban! Lent pedig elolvashatjátok, mely területeken vagyunk a legtapasztaltabbak.

TRÉNING TERÜLETEK

Trénereink segítségével a következő diákszervezeti területeket tudjuk lefedni

Vezetőképzés

Mik egy jó vezető ismérvei? Ki számít vezetőnek? A vezetés, azaz Leadership témaköre hatalmas, hiszen a vezetés számtalan formája ismeretes, és egy jó vezetőnek rengeteg szempontnak kell megfelelnie. A vezetőképző tréningeket teljesen az igényetekre szabjuk, figyelembe véve, hogy új vagy tapasztalt, felső vagy középvezetők, esetleg vezetésre várományos tagok vannak jelen a tréningen, valamint hogy a szerteágazó témák közül mik azok, amik számotokra a legfontosabbak.

Stratégiai tervezés

Minden szervezetet valamilyen cél hív életre. A stratégiai tervezés lépésről-lépésre segít a jövőkép meghatározásában, az erősségek felfedezésében, a lehetőségek feltérképezésében és a célhoz vezető út megtalálásában. A tréningen ezt a folyamatot járjuk végig.

Csoportdinamika

Mitől működik jól egy csoport? Egy vezetőnek fontos tudnia, hogy pontosan milyen folyamatokon megy végig egy csapat a megalakulástól kezdve egészen a munka végéig, és milyen személyiségjegyek hogyan befolyásolhatják a csapaton belüli munkát. Jó hír, hogy az plusz előnyt jelent, ha ezekkel a dinamikákkal a csapattagok is tisztában vannak, így ez a tréning a csapaton belüli önismeretet és tudatosságot is elősegíti.

Csapatépítés

Kell egy csapat! Ez a tréning kevésbé az elméletről szól, ugyanis itt a cél, hogy a jelenlevők az esemény végére (még) közelebb érezzék magukat egymáshoz, és kialakuljon vagy erősödjön a csapatszellem. Ezt számtalan módszerrel elérhetjük, de a játékosság és a jó hangulat garantált. Elmélkedős, megnyílós beszélgetések, vagy mozgalmas játékok sora? A csapatépítést a Ti igényeitekre szabjuk.

Motiváció

A tréning az egyéni és a szervezeten belüli motiváció témakörét járja körül annak érdekében, hogy a vezetők vagy mentorok megtanulják, hogyan járulhatnak hozzá a tagok motivációjának fenntartásához. Főbb témák: motiváló szervezeti kultúra kialakítása, motivációs tényezők és modellek, saját egyéni motivációk mélyebb megismerése és tudatosítása.

Mentorálás

A mentorálás számtalan formában létezhet egy szervezeten belül: mentorálhatnak idősebb tagok fiatalabb tagokat, meghívhatunk tapasztalt szakembereket, hogy tagjaink még többet fejlődjenek, sőt a tagtársak közötti mentoráció sem kizárt. Betekintést nyújtunk a mentoráció alapjaiba, hogy mitől működik jól egy mentor-mentorált kapcsolat, hogyan építhető fel vagy fejleszthető tovább egy mentoring rendszer, és hogyan lesz a mentoring valóban hatékony.

Integráció

A tagtoborzási/tagfelvételi időszak vége mindig örömteli, hiszen új, lelkes emberek érkeznek a csapatba. A következő lépés a bevonásuk a csapatba, hogy megtanulják a szervezeten belüli szokásokat és szabályokat. Beavatásuk során számtalan szempontra figyelni kell, hogy az integráció sikeres legyen.

Coaching

A coaching határozott célkitűzésekre fókuszáló, irányított fejlesztési technika. Coach-nak lenni külön szakmát jelent, azonban a coaching rengeteg olyan módszert használ, amely bárki számára hasznos lehet mások vezetésénél vagy mentorálásánál is. Betekintést nyerhettek a coaching alapjaiba, hogy miért jó a másokat nem befolyásoló, értő figyelem, és hogy milyen apró figyelmes technikákkal hozhatod ki másokból – és magadból is – a maximumot.

Projektmenedzsment

A tréning kulcsszava: a tervezés. Hatékony módszerekre tanítunk meg Benneteket, amelyek segítségével könnyebben megtervezhető és lebonyolítható bármilyen méretű rendezvény vagy projekt. Nem kell más, mint egy kis figyelem, strukturáltság és tudatos hozzáállás.

PR és marketing

Egy jól kialakított marketing stratégián keresztül hatékonyan és eredményesen toborozhatunk tagokat, valamint építhetünk brandet, a PR eszköztára pedig segít abban, hogy láthatóvá tegyük a szervezet munkáját. A tréningek fókuszában a tervezés, az online és offline kommunikációs csatornák használata, valamint a kreatív üzenetek tervezése áll.

Időgazdálkodás

A diákszervezeti élet, az iskola, a munkahely, a barátokra és a magunkra szánt idő (hiszen magunkra is kell idő!) összeegyeztetése gyakran jelent kihívást. A tréning azokat az időgazdálkodási technikákat veszi sorra, amelyek segítségével lehetséges, hogy rendezettebbnek érezzük a körülöttünk lévő káoszt, hogy hatákonyabbak legyünk, és az idő ne ellenünk, hanem nekünk dolgozzon.

Kreativitás

A kreativitás adottság – ami mindenkinek van! Csak a jó technikák szükségesek hozzá. A tréning segít a rejtett kreativitás felszabadításában, a fantáziánk elengedésében, a jó ötletek megszületésében. Egy igazán kavargó, kreatív 3 óra!

Vitakultúra

A véleménykülönbség természetes velejárója a diákszervezeti működésnek, a vita pedig ennek feloldásában segít. A vitázás egyszerre szól a saját álláspontunk alátámasztásáról, és a másik fél álláspontjának megértéséről. A tréning számos olyan készség fejlődését segítheti elő, amely a kritikus gondolkodás fejlődéséhez is elengedhetetlen, mint például az érveléstechnika és az értő figyelem.

 

Prezentációs készségek és technikák

Bárki szembesülhet azzal a szituációval, hogy elő kell adnia valamit, legyen az egy rövid bemutató a szervezetről vállalatok számára, vagy egy másfél órás nagyelőadás. A tréning elméletet és gyakorlatot egyaránt tartalmaz: nem csak arról beszélünk, hogy mitől lesz figyelemfelkeltő az előadásunk, és mitől leszünk figyelemfelkeltőek mi magunk is, hanem hogy hogyan adhatjuk át jól az üzenetünket, és hogyan kezelhetjük a lámpalázat. A tréning szerves része, hogy kimozduljunk a komfortzónából, és hát gyakrolat teszi a mestert!

Hatékony kommunikáció

Sokszor a konfliktusok és megoldhatatlannak látszó problémák mögött egyszerű kommunikációs hibák rejlenek. A tréning megoldást nyújt arra az alapvető helyzetre, hogy minden ember kicsit másképp kommunikál. Hogyan lehet két ember között, vagy akár egy csapaton belül jobb a kommunikáció? És hogyan odható meg, hogy biztosan azt az üzenetet küldjük a másik felé, amit szeretnénk? Ebben segít a hatékony kommunikáció tréning.

Asszertív kommunikáció

Egy diákszervezeten belül gyakran sok ambíciózus, határozott fellépésű személy dolgozik. Ennek oka, hogy általában olyan fiatalok csatlakoznak ilyen szevezetekhez, akiknek határozottabb céljaik, álmaik vannak. Ilyen környezetben elkerülhetetlenek a konfliktusok, de az asszertív kommunikációs technika segíthet ezek enyhítésében Az asszertív kifejezés egy olyan viselkedésformát ír le, melynek során az egyén úgy képes érvényesíteni a szükségleteit, hogy közben a másik fél szükségleteit is tiszteletben tartja. Jó hír, hogy az asszertív kommunikációt meg lehet tanulni! Ebben segítünk.

Virtuális kommunikáció

Nagy kihívást jelent együtt dolgozni olyan csapattagokkal, akik a kontinens túloldalán élnek. Éppen ezért fontos felmérni, miben különbözik ez a kommunikációs helyzet a szokványostól, és mire kell figyelni online csapatmunka közben és a koordinálásnál. A virtuális csapatmunka három fő eleme: feladat, emberi tényező és technológia.

Feedback

A feedback, azaz a visszajelzés különösen fontos egy csapaton vagy szervezeten belül, hiszen ezáltal fejlődünk. Alapvető kihívás azonban, hogy a visszajelzés sokszor nem történik megfelelően, mivel nincsenek tisztázott szabályok. Aki visszajelez, sokszor maga sem ismeri a helyes feedback technikákat. Megtudhatjátok, hogyan adjunk, és hogyan fogadjuk jól a feedbacket, hogy az valóban az épülésünkre szolgáljon.

Delegáció

A feladatok leosztásáról elsősorban vezetőképző tréningek során szoktunk beszélni. Diákszervezeten belül gyakran csúszik el a munkamegosztás, és sokszor kevés emberre hárul sok feladat. Ezen igyekszünk a tréning során segíteni, felhívva a figyelmet a buktatókra is.

Facilitáció

Úgy érzed nem elég hatékonyak a gyűléseitek? Sajnos egy meeting során a kialakuló beszélgetések sokszor nem vezetnek célra, ami időpocsékolást jelent. Ennek elkerülése érdekében érdemes kinevezni egy facilitátort a találkozók során. A facilitátor azonban nem egyenlő a moderátorral. A facilitátor célja, hogy biztosítsa a megbeszélés jó hangulatát és hatékonyságát, a résztvevők hozzájárulását a témákhoz, a tagok közötti együttműködési szándékot, valamint azt, hogy a találkozó végére valóban sikerüljön levonni a végső következtetéseket. A tréning mindezen feladatok teljesítéséhez nyújt segítséget.

Személyiségtípusok

Egy szervezeten belül sokféle ember megfordulhat. Olyan személyiségtípus modellt mutatunk be számotokra, ami segít önmagatok és egymás jobb megismerésében – ami jobb együttműködésekhez vezethet. Az pedig a siker kulcsa!

Karriertervezés

A tanulmányaink végéhez közeledve döntenünk kell, hogy milyen karrierúton induljunk el, illetve milyen karriercélokat tűzzünk magunk elé. Mindehhez talán a legfontosabb a megfelelő önismeret. A tréningen segítünk a résztvevőknek kikristályosítani, mit is szeretnének elérni a jövőben, és mely területek azok, amelyek leginkább illenek érdeklődési körükhöz.

CV és motiváció levél írás

HR területen tapasztalt trénereink segítenek, hogy valóban ütős álláspályázattal fussatok neki az álom gyakornoki- vagy munkahely megszerzésének. Önéletrajzaitokat szívesen véleményezzük a tréning során vagy végén, és külön kérésre a LinkedIn rejtelmeibe is beavatunk Benneteket.

Fundraising (FR) – forrásteremtés

FR avagy Fundraising tevékenységgel anyagi és egyéb támogatás biztosítható a szervezet fenntartásához, vagy rendezvények megvalósításához. Az FR gyakorlása közben lehetőség adódik egyetemistaként betekinteni abba, hogy zajlik az élet vállalati környezetben. Nem elhanyagolható az itt szerzett tapasztalat, később ez a tudás aranyat ér majd egy munkahelyen. Tréningünkön különféle szituációs gyakorlatok segítségével együtt kilépünk komfortzónánkból, és eloszlatunk néhány tévhitet a témával kapcsolatban.

Stresszkezelés

Ezen a tréningen kis létszámú csoportban a stresszel kapcsolatos jelenségek és az azokra adott testi és lelki válaszok kerülnek a figyelem középpontjába. A műhely azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni olyan eszközökkel, melyek segítségével könnyebben vészelhetik át például a keményebb vizsgaidőszakokat, a mindennapos feszültséget. Betekintést nyerhetünk abba, hogyan hatnak az érzelmek és a tudat a testre és az egészségre.

Az FDE Trénerek csapata nélkül ez nem valósulhatna meg. Szeretnél megismerni bennünket?

TRÉNING ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK

Tréningeinkről született élménybeszámolók talán meghozzák a Ti kedveteket is
eotvos_szakkoli

Leadership, hatékony online kommunikáció, projektmenedzsment tréning, Eötvös Collegium

Január 31-én beigazolódott, hogy jól döntöttünk, amikor ősszel beléptünk az Eötvös Collegium Választmányával a Felsőoktatási Diákszervezetek Egyesületébe. Ezen a napon ugyanis az FDE két remek trénere, Timi és Bálint tanított minket arra, hogy milyen a jó vezető, hogy milyen a hatékony online kommunikáció, és hogy miről szól a projektmenedzsment. Ebből a néhány szóból talán nehéz leszűrni, amit valójában éreztünk: hogy valódi segítséget és tudást, a gyakorlatban is használható információkat kaptunk tőlük. Ráadásul jól tűrték, hogy olykor pihenésre volt szükségünk, hogy sok kérdésünk volt, és hogy bizonytalanok voltunk. Reggel kilenctől este nyolcig velünk voltak, ami biztosak vagyunk benne, hogy jó hatással lesz a munkánkra. Reméljük, ők is jól érezték magukat nálunk!